Principală » Articole » Articolele mele

Reparație și recondiționare uși
În ultima vreme, asist, prin activitatea pe care o desfășor, la o situație care mă face să zâmbesc în sinea mea și să zic sâc societății de consum. Situația se numește întoarcerea la bunurile de altădată. Concret, proprietarul are de ales între două situații:
1. Cumpără o ușă nouă din MDF, nu știu ce presat, cu toc reglabil și nu mai știu ce invenții de marketing și,
2. Recondiționează ușa din dotare, dacă nu cumva a schimbat-o recent cu una din MDF.
Fiind o societate de consum, trebuie să subliniez că ușa din MDF sau nu știu ce presat, sau nu știu ce toc reglabil, odată stricată, deteriorată, poți face ceva cu ea... 
În ultimul timp, ca să revin la subiect, am o mulțime de apeluri care mă solicită să repar, să recondiționez uși clasice, de pe vremea Răposatului. În topul preferințelor conduce detașat ”patina”, finisată cu lac incolor, satinat.
Dacă ar fi să le luăm economic, o ușă MDF costa de la 200 de lei în sus. Cele de ”calitate” ajung și la 1200 de lei. 
Când montezi o ușă nouă, MDF, trebuie să prevezi următoarele:
a. demontarea vechii uși; cost 20-50 de lei
b. ușa nouă; cost 200-1200 de lei
c. un recipient spuma poliuretanica; cost - 15-20 lei
d. manopera; cost 50-100 de lei
e. daca nu ai ușă de ”calitate” trebuie să faci glaful; cost 10-15 lei /m.l.x2 fete=100-150 de lei
Cost total 385 de lei și 3 zile de mizerie

În a doua variantă, cea cu recondiționatul, tot din punct de vedere economic, trebuie să prevezi următoarele:
a. un meseriaș cu scule; 0 lei
b. pânză abrazivă; cost 30-50 de lei
c. chit de cuțit; cost 8 lei
d. lac pe bază de apă; 18 lei
e. pensule; cost 15 lei
f. manopera; cost 190-250 de lei
Cost total 261-321 de lei și 4 zile de mizerie

Deci, avantajul net este clar în favoarea repararii și recondiționării unei uși deja existente, de obicei cu varsta de peste 20 de ani ce ”merge” reparată. Aș mai aminti aici că cel sau cea care alege varianta recondiționării, mă ajută să nu plec peste hotare, nu dă banii chinezilor, grecilor, turcilor ci unui român și nu în ultimul rând respectă pădurea, natura. Bineînțeles, el poate fi ”dușmanul capitalismului” sau anti consum dar, what a fuck!

Clienții mei sunt cei care au varsta peste 40 de ani, cei ce au ”apucat” calitatea. 
Acum, ca un meseriaș ce ține la lucrul de calitate și dorește să limiteze cât de cât exodul banilor la turci, arabi, chinezi și alte nații, vreau să dau povețe celor ce sunt gata să le asimileze.

RECONDIȚIONAREA UNEI UȘI DE PE TIMPUL LUI CEAȘCĂ, DEJ SAU STALIN

Așa cum menționam într-unul din articolele anterioare, omul, stăpânind know-how-ul, poate decide ce sa facă cu banii din buzunar. 
Mi-i dă mie, meseriaș, să-i fac lucru de calitate, în acest fel economisește la timp, sudoare și scule sau
se apucă singur de lucru ramânând cu sculele, experiența acumulată și satisfacția lucrului bine făcut cu propriile mâini.
În esență, activitatea constă în principal în executarea șlefuirii. De la un șlefuit manual până la un șlefuit mecanic, timpul poate fi de la 3 zile la 16 ore pentru o ușa normală, vopsită, cu tot cu toc iar timpul se înjumatățește practic la o ușă doar lăcuită.
Șlefuitul se executa pe o masă, după ce s-au demontat toate accesoriile ușii (balamale, șilduri, broască, yală). Operațiunea se execută în 3 șarje: 
1. cu pânză abrazivă de granulație 60
2. cu pânză abrazivă de granulație 80
3. cu pânză abrazivă de granulație 120
Ca timp, prima operațiune ocupă cel mai mult timp. Pânza folosită este de capital în economia timpului. Se pot uza până la 4 discuri sau 2 m.l. de pânză abrazivă pe față de ușă sau 3 discuri ori 1,5 m.l. în cazul lăsării unei patine.
* Sfat: nu vă zgârciți la pânza abrazivă de gr=60 deoarece pierdeți timp.
** Patina: tentă de vechi datorată intervențiilor anerioare. Irizații, urme din loc în loc a intervențiilor anterioare asupra ușii sau în urma șlefuiri după vepsele. Patina poate fi formată din urme de chit de cuțit vechi, vopsea, lacuri, grunduri, etc. În esență, patina=urme.
După ce ușa este proaspăt șlefuită, se repară cu chit de cuțit în felul următor:
1. se ”dă” un strat
2. se suflă de pe șpaclu, praf fin de la șmirgheluitul anterior (după ce se șmirgheluiește, praful rezultat, nu se aruncă ci se păstrează)
3. se repetă alternativ chituitul
4. după ce se usucă, la 20-30 de ore după aplicare, se șlefuiește. Dacă se respectă cele spuse anterior, chitul aplicat va avea o ”patină”. Dacă nu se dorește patină și ușa urmează a fi ”dată” cu baiț, nu se amestecă praf în chit.

Urmează aplicarea lacului. Acesta se pensulează în 3 straturi.
Daca se folosește baiț, acesta se aplică în două straturi, la un interval de 3-6 ore, apoi se aplică baiț.

Rezultatul este:
Ușa este ca nouă, banii circulă la meseriașul care are ce să mănânce sau avem satisfacția unui lucru bine făcut, râdem în nas chinezilor, turcilor, arabilor, grecilor s.a.m.d.
Deci, se poate și așa. Repet, am satisfacția personală că primesc telefoane de la oameni care în mod inconștient sau conștient,  aleg să păstreze un lucru de calitate care, peste 10 ani, la următoarea reparație, vor avea CE să recondiționeze.
Segmentul de servicii nu face altceva decât să sublinieze un lucru banal: valoarea unei bun gata să fie aruncat la ghena de gunoi este reîntregită de priceperea, profesionalismul unui MESERIAȘ sau de licărirea de moment a unui om ce are în cap POT SĂ FAC!
Trăim în România, suntem prea săraci ca să cumpărăm lucruri proaste! Ori le faceți voi, ori ma apelați pe mine la 0767873410! O să merite, vă garantez!
Cu stimă,
Bogdan Sterea


Categorie: Articolele mele | Adăugat de: bsterea (2012-06-28) | Autor: Sterea Bogdan E W
Vizualizări: 303 | Tag-uri: amenajari interioare, amenajari, lac, usi, Bait, montare usi, baiț, tamplar, reconditionare, uși | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]